ΕΕ: Έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισ. ευρώ

@Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισεκ. ευρώ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες και άλλα πρόσωπα, λόγω της επιβολής κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ίδιος δήλωσε: «Για την ώρα, έχουμε ‘παγώσει’ κεφάλαια που προέρχονται από ολιγάρχες και άλλες οντότητες, αξίας 13,8 δισεκ. ευρώ, είναι τεράστιο. Αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, άνω των 12 δισεκ. προέρχεται από πέντε χώρες-μέλη, άρα χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πείσουμε άλλες να κάνουν το ίδιο».

Ακόμη αναφέρθηκε στην νέα πολιτική συμφωνία για ένα νέο νομικό εργαλείο που θα καθιστά την παραβίαση ή την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ποινικό αδίκημα παντού στην ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συζήτησε με τους Ευρωπαίους υπουργούς δικαιοσύνης στην Πράγα για τη συνεργασία με τον Eurojust, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ποινική δικαιοσύνη, με στόχο τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στόχο ρωσικής επίθεσης διά ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τέλος, ο Ρέιντερς τόνισε πως ο Eurojust θα αποθηκεύσει όλα τα στοιχεία και θα συνεργαστεί στενά με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, 14 εκ των οποίων διεξάγουν τις δικές τους εθνικές έρευνες αναφορικά με τον πόλεμο.

«Το σημαντικότερο είναι να έχουμε έναν πολύ καλό συντονισμό, να μην αντιγράφουμε τις διαφορετικές καταστάσεις, και να συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία στο ίδιο σημείο», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.