Βρετανία: Οι Εργατικοί καταθέτουν πρόταση μομφής

©EPA/TOLGA AKMEN

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Αν συμβεί αυτό, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με μια πηγή του κόμματος.

Οι βουλευτές που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν για το αν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον, μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της.

Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές. Πάντως, θεωρείται δύσκολο να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να εκλέξει τον νέο του ηγέτη και βρίσκεται πίσω από το Εργατικό στις δημοσκοπήσεις.

Οι Εργατικοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα προβούν σε αυτή την κίνηση αν παραμείνει ο Τζόνσον στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά με τον νέο αρχηγό των Τόρις, οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από ψηφοφορίες για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο. «Ξεκάθαρα αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα παραδεχτούν ότι είναι έτσι, είναι να αποκλείσουμε, από σχετικά πρώιμο στάδιο, ορισμένους από εκείνους που είναι σαφές ότι δεν θα εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη για να φτάσουν στους δύο τελευταίους γύρους», δήλωσε στο Times Radio ο ταμίας της «Επιτροπής 1922», ο Τζόφρι Κλίφτον-Μπράουν.

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια διαδικασία ώστε πράγματι να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι να κλείσει το κοινοβούλιο στις 20 Ιουλίου. Θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.