«Ανεξερεύνητη Ευρώπη»: 9 χώρες που ίσως δεν έχετε επισκεφτεί

© Sebastian Boring/ Unsplash

Η Ευρώπη δεν είναι καθόλου αδιάφορη τουριστικά, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία να βρίσκονται στην πρώτη θέση των λιστών με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο. Ωστόσο, η Γηραιά Ήπειρος είναι γεμάτη με χώρες που δεν είναι τόσο δημοφιλείς, έχουν όμως πολλά να δείξουν στους ενδιαφερόμενους τουρίστες τους.

Από γοητευτικές πόλεις μέχρι αρχαία δάση και αχαρτογράφητες οροσειρές, ακολουθούν εννέα «υποτιμημένες» ευρωπαϊκές χώρες που χαρίζουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Για εξερεύνηση: Σλοβενία

Ανάμεσα στην Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, η Σλοβενία είναι ένας ανεξερεύνητος «παράδεισος» για όλους τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Από το σκι σε χιονισμένες κορυφές των Ιουλιανών Άλπεων και την πεζοπορία σε παρθένα δάση, έως την εξερεύνηση των μαγικών υπόγειων «κόσμων» των σπηλαίων Ποστόινα, οι ευκαιρίες για εξερευνητικές περιπέτειες είναι ατελείωτες.

Μαζί με τις λαμπερές λίμνες, τους μαγευτικούς καταρράκτες και τα τιρκουάζ ποτάμια, η θέα σε ολόκληρη τη χώρα μένει αξέχαστη στους επισκέπτες.

Για τη φυσική ομορφιά: Φινλανδία

Με πολύ λιγότερους τουρίστες από τις γειτονικές Νορβηγία και Σουηδία, η Φινλανδία προσφέρει την τέλεια ευκαιρία να χαθεί κάποιος στα πανύψηλα δάση και τις παρθένες λίμνες των ειδυλλιακών εθνικών πάρκων της χώρας.

Η μαγεία της άγριας φύσης, οι καφέ αρκούδες και οι τάρανδοι, ο ήλιος του μεσονυκτίου και το Βόρειο Σέλας που φωτίζει τον ουρανό, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία.

Για μια ήρεμη απόδραση: Εσθονία

Με πληθυσμό μόλις 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Εσθονία είναι μία από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες στην Ευρώπη και έχει επίσης αποφύγει φαινόμενα υπερτουρισμού.

Η πρωτεύουσα του Ταλίν διαθέτει έναν δελεαστικό συνδυασμό μεσαιωνικών δρόμων, σύγχρονων εμπορικών περιοχών και παραθαλάσσιων διαδρομών, ενώ η υπόλοιπη επικράτεια αποτελείται περίπου από περίπου 50% δάση, καθιστώντας εύκολο στους επισκέπτες να «ξεφύγουν» από τη φασαρία της πόλης και να απομονωθούν.

Για την κλασική γοητεία: Λουξεμβούργο

Το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο βρίσκεται συχνά στη σκιά των πιο δημοφιλών γειτόνων του, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά η παραμυθένια πρωτεύουσα του, τα μεσαιωνικά κάστρα και τα γραφικά χωριουδάκια αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη.

Παρά το μικρό του μέγεθος, υπάρχουν αρκετά μεγάλες φυσικές εκτάσεις για εξερεύνηση, με καλά συντηρημένους ποδηλατοδρόμους και μονοπάτια πεζοπορίας που διασχίζουν δασικούς λόφους και κοιλάδες γεμάτες αμπελώνες.

Για τα εξωπραγματικά τοπία: Ισλανδία

Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο που δημιουργούν τόσο δέος για τη φυσική τους ομορφιά όσο η Ισλανδία. Γνωστή ως η χώρα της φωτιάς και του πάγου, φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και μερικούς από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Ευρώπη.

Είναι επίσης ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, με επικά μονοπάτια που περνούν δίπλα από απόκρημνα βουνά, ιαματικές πηγές, πεδία λάβας και καταρράκτες.

Βγαίνοντας εκτός του χάρτη: Λιχτενστάιν

Αυτή η μικροσκοπική χώρα είναι κρυμμένη μέσα στα βουνά μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας. Το Λιχτενστάιν είναι τόσο μικρό που δεν έχει καν δικό του αεροδρόμιο, αλλά είναι προσβάσιμο οδικώς ή μέσω του σιδηροδρόμου από τις γύρω περιοχές.

Φτάνοντας εκεί, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πολλές τοποθεσίες ιδανικές για σκι – χωρίς τα μεγάλα τουριστικά πλήθη –, καθώς και ποδηλατικές διαδρομές και μονοπάτια πεζοπορίας ιδανικά για εξερεύνηση.

Για τα μαγευτικά κάστρα: Ρουμανία

Όντας περισσότερο διάσημη για τη σύνδεσή της με τον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ, η Ρουμανία είναι μια χώρα με πανύψηλες βουνοκορφές, κάστρα με πυργίσκους που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι και μεσαιωνικές πόλεις που έχουν μείνει αναλλοίωτες με την πάροδο του χρόνου.

Με συναρπαστικά λαϊκά μουσεία και ρουστίκ χωριά που αποτυπώνουν τον παραδοσιακό πολιτισμό της χώρας, καθώς και μονοπάτια πεζοπορίας για να ανακαλύψουν τους φυσικούς υδρότοπους και την άγρια φύση – όλοι οι επισκέπτες έχουν κάτι που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον στη Ρουμανία.

Για την εντυπωσιακή του ακτογραμμή: Μαυροβούνιο

Ευρισκόμενο στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας, το Μαυροβούνιο είναι μια ζεστή και φιλόξενη χώρα όπου οι απόκρημνοι βράχοι και τα δασώδη βουνά δεσπόζουν πάνω από όμορφες παραλίες με λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά.

Τα σπίτια με τις πορτοκαλί σκεπές που «αγκαλιάζουν» την ακτογραμμή ολοκληρώνουν αυτό το τέλειο σκηνικό και υπάρχει πάντα η επιλογή να κατευθυνθεί κάποιος στην ενδοχώρα για να «ξεφύγει» από τα πλήθη.

Για πραγματική απομόνωση: Νησιά Φερόε

Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για να ξεφύγει κάποιος από τις «τετριμμένες» ταξιδιωτικές επιλογές και να ανακαλύψει νέες περιοχές από το να βρεθεί στα Νησιά Φερόε.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από 18 διαφορετικά νησιά και είναι αδύνατο να μην ερωτευτεί κάποιος τους απότομους γκρεμούς του αρχιπελάγους, τις αξιαγάπητες φρατερκούλες και τους άγριους χερσότοπους. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ο καιρός, αφού οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι αρκετά απρόβλεπτες και εύκολα μεταβαλλόμενες.

με πληροφορίες από Euronews

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.