Η πρώτη πλωτή πόλη των Μαλδίβων κατασκευάζεται σε μία επιφάνεια περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε μία λιμνοθάλασσα που είναι σε απόσταση δέκα λεπτών από την πρωτεύουσα Μαλέ
Οι πλωτές κοινότητες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα, καθώς αφού επιβίωσαν για αιώνες, απαντώνται ακόμα και σήμερα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά των οικισμών των ιθαγενών Uros στη λίμνη Τιτικάκα στα σύνορα Βολιβίας-Περού
Οι πληθυσμοί Sama Bajau, Orang Laut και Moken στην Ασία είναι γνωστοί και ως «νομάδες της θάλασσας» που ζουν σε βάρκες-σπίτια στις ακτές της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων.
Ηδη στο Αμστερνταμ έχει δημιουργηθεί μία πλωτή συνοικία στο Βάτερμπουρτ με 100 σπίτια, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ στο Ρότερνταμ λειτουργεί ήδη απ’ το 2019 η πρώτη πλωτή κτηνοτροφική μονάδα. Εκεί θα βρει κανείς και το πρώτο πλωτό κτήριο με γραφεία, το οποίο τηρεί όλες τις προδιαγραφές βιωσιμότητας, απ’ τα ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μέχρι το ουδέτερο ενεργειακά αποτύπωμά του.
Πέρα όμως απ’ αυτές τις minimal υδάτινες κατασκευές, υπάρχει και το mega project της κατασκευής της πλωτής πόλης στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας.
Αν όλο αυτό το σκεπτικό για τις πλωτές πολιτείες μοιάζει να παραπέμπει σε κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, κάπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που είναι κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, δύο στους πέντε κατοίκους του πλανήτη ζουν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων απ’ τις ακτές, ενώ το 90% των μεγαλουπόλεων είναι ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.