Η μείωση στην παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές της Γερμανίας και τις οδηγεί στη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο ο επερχόμενος χειμώνας στη χώρα να είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης, ακόμη και σε νοικοκυριά, τα οποία είναι κορυφαία προτεραιότητα. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι λιγότερη προτεραιότητα (…). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.
«Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα», πρόσθεσε.
«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοικοκυριά να μείνουν χωρίς αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση του κορονοϊού είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τηρήσουμε».
Εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει χαμηλή, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο να σταματήσουν την παραγωγή ορισμένες βιομηχανίες, στην απόλυση υπαλλήλων, στην κατάρευση των αλυσίδων επισιτισμού και σε φτώχεια. Για αυτά προειδοποίησε την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και κάνει λόγο για «σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας».
«Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την κρίση του 1973 και πηγαίνει πιο βαθιά. Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό», τονίζει ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας αντιδρά στις ανακοινώσεις για μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream.
Οι εταιρικοί καταναλωτές θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες διακοπές της χρηματοδότησης, είπε ο κ. Μίλερ. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για να τυπώνονται εφημερίδες και για τις συσκευασίες, ιδίως φαρμάκων.
«Η ελευθεροτυπία είναι σημαντικό δικαίωμα» ιδίως διότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.
Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.
Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», το ζεστό νερό θα είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γενς Κέρσταν, αξιωματούχος του Αμβούργου που είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά και θεσμούς κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, όμως αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.