Κορίτσι της Ναπάλμ: Ολοκληρώθηκαν οι θεραπείες αποκατάστασης στο δέρμα της μετά από 50 χρόνια

©EPA/FILIP SINGER

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία θεραπεία για την αποκατάσταση του καμένου δέρματός της 50 χρόνια μετά την αμερικανική επιδρομή βομβαρδισμού στο Βιετνάμ για τη 59χρονη πλέον Kim Phuc Phan Thi.

Στις 8 Ιουνίου 1972 το 9χρονο κορίτσι από το χωριό Τρανγκ Μπανγκ βρισκόταν σε ένα βουδιστικό ναό μαζί με την οικογένεια της, όταν άκουσαν πολεμικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη περιοχή. Αμέσως βγήκαν έξω προκειμένου να βρουν ένα ασφαλέστερο μέρος, αφού θεώρησαν πως θα ξεκινούσε η βομβιστική επίθεση. Μόλις όμως άφησαν τον ναό, βόμβες ναπάλμ έσκαγαν γύρω τους. Η Kim Phuc Phan Thi υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα στο λαιμό, τη πλάτη και το αριστερό της χέρι από το εύφλεκτο υγρό των ναπάλμ. Προκειμένου να επιβιώσει, αφαιρεί τα ρούχα της και τρέχει να σωθεί.

Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που οι γιατροί πίστευαν πως δεν θα επιζούσε, αλλά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε. Πάντως, συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τον γιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια, εργασία την οποία ο χειρουργός συμφώνησε να εκτελέσει δωρεάν, σύμφωνα με το Sky News.

Έτσι, σήμερα η μεσήλικη πλέον Kim Phuc Phan Thi ύστερα από δεκαετίες πόνου λόγω των βαθιών εγκαυμάτων, κατάφερε να λάβει και την τελευταία θεραπεία για το δέρμα της.

“Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το ‘Κορίτσι Ναπάλμ’, τώρα είμαι φίλος, βοηθός, είμαι γιαγιά και τώρα είμαι ένας επιζών που φωνάζει για ειρήνη”, δήλωσε η ίδια στο CBS πριν λίγο καιρό.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.