Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

@Eurokinissi

Θα εφαρμοστεί από αύριο ο νέος ευέλικτος τρόπος επανεπένδυσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της.

Η ΕΚΤ θα έχει την δυνατότητα να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από γερμανικά , γαλλικά και δανικά ομόλογα που λήγουν. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων κρατών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά χωρών.

Λίγες ημέρες πριν, στο συνέδριο στην Πορτογαλία, η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως “αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου”.

Σκοπός της ΕΚΤ είναι να αποφευχθεί η ασύμμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Λόγω της ανακοίνωσης εφαρμογής από αύριο του νέου αυτού ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%.

Ταυτόχρονα η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς έπεσε στο 3,37%, του Πορτογαλικού στο 2,43% και του Ισπανικού στο 2,44%.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.