Ικανοποιημένος για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, με βάση δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώς αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.
Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.
Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.
Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
Πριν την έναρξη των εργασιών είναι προγραμματισμένη η τελετή υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ.
ΝΑΤΟ: Η στάση της Τουρκίας και ο «φάκελος» Μητσοτάκη
Ιδιαίτερης σημασίας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στη Μαδρίτη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος χθες του «γύρισε την πλάτη» λέγοντας πως «ένας ηγέτης που έχει δηλώσει πως ο διάλογος τελείωσε, θα μπορούσε να δεχτεί ένα αίτημα του Μητσοτάκη για συνάντηση; Όχι, τελείωσε αυτό. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει. Πρώτα θα συμμαζευτούν, κι όταν συμμαζευτούν τότε μπορούμε να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη για το επίπεδο στο οποίο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις».
Παράλληλα, στόχος του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσει να ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα, προσπαθώντας να οδηγήσει για αποκλιμάκωση της έντασης το προσεχές διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με τη στάση που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογαν.