«Τα αρχιτεκτονικά Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής επ’ αυτών. Αντίθετα υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά με κάθε πρόσφορο τρόπο να αξιώνει την επανένωση τους εν ονόματι του δικαίου και της ηθικής τάξης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του μνημείου», είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΜΕΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη που ενώ ήταν για το αγαλματικό σύμπλεγμα του Δαμοφώντα, στη Λυκόσουρα, αναφέρθηκε και στα αρχιτεκτονικά μέλη των γλυπτών του Παρθενώνα.
«Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «αυτή η Κυβέρνηση έχει δουλέψει εξαιρετικά συστηματικά για το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει συντελέσει στη μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης, της βρετανικής κοινής γνώμης, των πλέον συντηρητικών Μέσων Ενημέρωσης της Βρετανίας. Ποιος Πρωθυπουργός, κύριε βουλευτά, έθεσε το θέμα τόσο ξεκάθαρα, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο του 2021, στον Μπόρις Τζόνσον; Δηλαδή, με τον πιο επίσημο τρόπο και στο κυβερνητικό επίπεδο; Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο προηγούμενο. Απλώς εσείς αισθάνεστε ενόχληση για όλο αυτό. Και τι κάνετε; Ταυτίζεστε απολύτως με τις θέσεις των Βρετανών», είπε για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Σε ό,τι αφορά το αγαλματικό σύμπλεγμα, το οποίο προέρχεται από το ιερό των Μεγάλων Θεαινών της Δήμητρας και της Δέσποινας, στη Λυκόσουρα, της Αρκαδίας και αποκαλύφθηκε το 1889 και το 1890, η Υπουργός ανέφερε ότι από το ΥΠΠΟΑ εκπονείται η ψηφιακή μελέτη και ψηφιακή αναπαράσταση του συμπλέγματος, προκειμένου να λυθούν μια σειρά επιστημονικών προβλημάτων, ώστε να συμπληρωθούν τα θραύσματα του.
«Το ψηφιακό ερευνητικό πρόγραμμα της αναπαράστασης εξετάζει», είπε η Υπουργός, «πώς το συγκεκριμένο αγαλματικό σύμπλεγμα μπορεί να παρασταθεί ελεύθερο. Επειδή πρόκειται για υπερφυσικών διαστάσεων σύμπλεγμα, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένο χώρο. Το Μουσείο της Λυκόσουρας είναι μικρό, μονόχωρο, λίγων τετραγωνικών μέτρων κτήριο. Ήδη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με τον Δήμο Μεγαλόπολης, σχεδιάζει την ίδρυση του νέου Μουσείου της Μεγαλόπολης. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, το σύμπλεγμα θα εκτεθεί στον κατάλληλο χώρο και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, συνολικά και όχι αποσπασματικά».