Στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας απάναντι στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβαση του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.
«O πρωθυπουργός της Ελλάδας δίχως να ντραπεί επιχείρησε να παρομοιάσει την ‘ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου’ με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο Οκτάι, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
«Επιπλέον, είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών» δήλωσε ο Οκτάι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.
Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
«Και ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε από τις Βρυξέλλες.
Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την απόφαση ενταξιακής διαδικασίας για Ουκρανία και Μολδαβία
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που λαμβάνει επίσης υπόψη τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών», δήλωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα ήταν υπέρ αυτής της απόφασης και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι καταφέραμε να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση σε επίπεδο Συμβουλίου. Αυτό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας. Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις».
«Θεωρώ ότι στέλνεται το σωστό μήνυμα στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Φυσικά, αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος. Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι για να ενταχθεί κάποιος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να αναλάβει την “ιδιοκτησία” της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων».
«Με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύω ότι ήταν σαφώς η ορθή απόφαση και το σωστό μήνυμα που έπρεπε να σταλεί στον ουκρανικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός.
Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για χορήγηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Η σχετική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές.