Οργιάζουν τα λόμπι για λογαριασμό των Τούρκων στην Ουάσινγκτον

© Shutterstock

Συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων με εταιρίες και δικηγορικά γραφεία που προσφέρουν συμβουλές αλλά και επαφές με παράγοντες των ΗΠΑ έχει κλείσει η Τουρκία από τις αρχές του 2021 για υπηρεσίες πολιτικής επιρροής στην αμερικανική πρωτεύουσα, δεδομένων των διπλωματικών νεφών στις επίσημες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ρεπορτάζ ειδικού συνεργάτη του ActionPress

Μέσα σε ενάμισι χρόνο η Αγκυρα έχει ξοδέψει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια – ποσό 15πλάσιο από αυτά που δαπανά η Αθήνα – για υπηρεσίες πολιτικής επιρροής και προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στο Κογκρέσο.

Σχεδόν 15πλάσια κονδύλια για ενέργειες λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον ξοδεύει η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα από τις αρχές του 2021 και μετά, δεδομένης της αδυναμίας της να επιλύσει τα προβλήματα που έχει με τις ΗΠΑ δια της κλασσικής διπλωματικής οδού.

Τα χρήματα διοχετεύονται σε εξειδικευμένες εταιρείες και δικηγορικά γραφεία ώστε να επηρεάσουν τους αμερικανούς πολιτικούς υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν και των «εθνικών συμφερόντων» της γείτονος, αλλά και για συμβουλές και πληροφόρηση σε θέματα αμερικανικής νομοθεσίας. Το γεγονός ότι δαπανώνται εκατομμύρια σε ενέργειες επιρροής από την Τουρκία δείχνει εμμέσως πλην σαφώς την αδυναμία της να επιλύσει τα προβλήματα που έχει με τις ΗΠΑ δια της κλασσικής διπλωματικής οδού και την ανάγκη της για βοήθεια από γραφεία της Ουάσιγκτον ώστε να διευκολύνουν την επίτευξη των σκοπών της.

Το Action24Press εντόπισε τις δηλώσεις λόμπινγκ που συγκεντρώνονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και από την ανάλυσή τους προκύπτει ότι η Ελλάδα από τις αρχές του 2021 έχει προχωρήσει σε σύμβαση με γραφείο λόμπινγκ «Μανάτος και Μανάτος» έναντι αμοιβής 150.000 δολαρίων το χρόνο. Στη σχετική σύμβαση αναφέρεται ότι θα παρέχονται τακτικές εκθέσεις για τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον καθώς και καθοδήγηση σε θέματα αμερικανικής πολιτικής που κρίνονται σημαντικά για τη χώρα μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το γραφείο λόμπινγκ θα προωθεί πολυάριθμες πτυχές των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας ενώπιον κορυφαίων φορέων χάραξης της αμερικανικής πολιτικής, ενώ θα παρέχεται και βοήθεια για την εξασφάλιση συναντήσεων με υψηλά πολιτικά πρόσωπα.

Υπεργολαβίες σε αμυντικές εταιρίες και δικηγορικά γραφεία

Την ίδια ώρα η Τουρκία, από τις αρχές του 2021, έχει ξοδέψει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια για υπηρεσίες πολιτικής επιρροής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και δεν είναι μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα αντίστοιχα ελληνικά κατά τουλάχιστον 15 φορές. Όπως φαίνεται από την ανάλυση των σχετικών εγγράφων, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό εταιρειών λόμπινγκ, οι οποίες κάνουν μάλιστα υπεργολαβίες με άλλες εταιρείες και δικηγορικά γραφεία, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των εμπλεκομένων στην επιρροή υπέρ της Τουρκίας.

Μία από αυτές τις συμφωνίες αφορά και το φλέγον ζήτημα των F-35: από τις 15 Αυγούστου 2021 η τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών έχει μισθώσει το δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter Kaye Scholer για να προσφέρει συμβουλές αλλά και επαφές με παράγοντες των ΗΠΑ για το πρόγραμμα «Joint Fighter Strike Program», το οποίο περιλαμβάνει και την παραγωγή των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν από λίγες ημέρες, με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ως διαπραγματευτικό εργαλείο η επιθυμία της Άγκυρας να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 από το οποίο είχε αποκλειστεί με την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, όπως αποκάλυψε το Bloomberg. Το κόστος της συμφωνίας των Τούρκων με το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο για το λόμπινγκ σε σχέση με το «Joint Fighter Strike Program» ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος. Παράλληλα, άλλος σύμβουλος για τη συμφωνία, υπεργολάβος της Arnold & Porter χρέωσε από τον Φεβρουάριο του 21 έως και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς άλλα 750.000 δολάρια για επαφές και διασυνδέσεις όσον αφορά τα F-35.

Με τη σειρά της η LB International Solutions «μοιράζει» δουλειές σε άλλους συνεργάτες της, εν είδει υπεργολαβίας της βασικής συμφωνίας. Για παράδειγμα, μισθώνει μία εταιρεία ονόματι Garvey Strategies έναντι 270.000 δολαρίων συνολικά για την περίοδο 2021-2022 για να παρέχει μέρος των συμφωνηθέντων με την Τουρκία υπηρεσιών. Επιπλέον η LB μισθώνει ένα νομικό γραφείο για να καλλιεργήσει «κυβερνητικές επαφές» στην Ουάσιγκτον – υπηρεσία για την οποία διατίθενται 120.000 δολάρια εντός του 2022.

Φακέλωμα Γκιουλενιστών μέσω ΗΠΑ

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το 2021 μίσθωσε έναντι 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων το δικηγορικό γραφείο Saltzman & Evinch για νομικές συμβουλές στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Το εν λόγω δικηγορικό γραφείο είχε ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές και ιδιαίτερα την πλέον κρίσιμη περίοδο του 2016-2017, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όταν του δόθηκε εντολή από την τουρκική κυβέρνηση να συλλέξει στοιχεία για πρόσωπα στις ΗΠΑ που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούσε ο Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος. Τα στοιχεία αυτά φέρεται να δόθηκαν από την Saltzman στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και από εκεί να διαβιβάστηκαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές που διενεργούσαν δίκες για τους «πραξικοπηματίες».

900.000 δολάρια στην LB International Solutions μόνο μέσα στο 2022

Γενναίες είναι και οι υπηρεσίες «γενικότερου» λόμπινγκ προς όφελος της Τουρκίας, όπως φαίνεται και από την συμφωνία με την LB International Solutions, η οποία μισθώνεται από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση, ώστε να είναι «ένα βήμα μπροστά» στις συζητήσεις και τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, πάντα για θέματα τουρκικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε άλλα, στα σχετικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Προτάσεις και επιδίωξη ψήφισης νομοθεσίας και άλλων ενεργειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ που να προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και παρέχουν μια θετική εικόνα για τους Τούρκους, την Τουρκία και τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας
  • Εκπαίδευση μελών του Κογκρέσου και της Διοίκησης σε θέματα σημαντικά για την Τουρκία
  • Έγκαιρη ειδοποίηση της Τουρκίας για οποιαδήποτε ενέργεια στο Κογκρέσο ή στις Εκτελεστικές Επιτροπές για θέματα που έχουν σημασία για τη χώρα
  • Προετοιμασία σύντομων αναλύσεων των εξελίξεων στο Κογκρέσο και στις Εκτελεστικές Επιτροπές για συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν την Τουρκία
  • Διατήρηση και σφυρηλάτηση συμμαχιών με άλλες ομάδες συμφερόντων των οποίων οι στόχοι είναι παρόμοιοι με αυτούς της Τουρκίας Για αυτές τις υπηρεσίες η τουρκική κυβέρνηση πληρώνει στην συγκεκριμένη εταιρεία λόμπινγκ 900.000 δολάρια το 2022, ενώ έχει καταβάλει άλλα 550.000 το 2021.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.