Αλέξης Πατέλης: Από τα ταμπλό της Wall Street στο Μέγαρο Μαξίμου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Αποτελεί «συνδετικό κρίκο της κυβέρνησης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα» και απολαμβάνει κάθε λεπτό δίπλα στον πρωθυπουργό. Οπως δηλώνει ο οικονομικός σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη «τον θαυμάζω και πιστεύω ακράδαντα ότι θα μείνει στην Ιστορία. Είναι ένα τεράστιο σχολείο να εργάζεται κανείς δίπλα του».

ActionPress Team

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση στις 2 Σεπτεμβρίου του 2019, περίπου δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Αλέξης Πατέλης αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί ένα βιογραφικό που είχε στείλει τον Μάιο του 2016 προς την ομάδα που αξιολογούσε υποψήφιους κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να δημιουργηθεί το περίφημο μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος μέχρι την μέρα που ανακοινώθηκε η πρόσληψη του διατηρούσε στην Αθήνα ένα γραφείο εξατομικευμένων μακροοικονομικών αναλύσεων, όπου οι επενδυτές που ήθελαν να τις αποκτήσουν έπρεπε να πληρώσουν αδρά. Και όμως έκλεισε αμέσως το γραφείο του που του απέφερε πολλαπλά κέρδη χιλιάδων ευρώ για να αποδεχθεί τα περίπου 2000 € που ήταν ο μισθός του ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Πατέλης είχε πάρει την απόφασή του να βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό. Η φήμη του Alex Patelis όπως τον ξέρουν στην Αμερική ήταν μεγάλη. Έστω κι αν ο ίδιος ενοχλείται με το Alex και λέει «το όνομά μου είναι Αλέξης και όχι Αλεξ! Δεν ξέρω πώς προέκυψε το Αλεξ – αν και ακούγεται πιο… εξωτικό».

Αναγνωρισμένος hedge funder

Στη Wall Street πάντως το όνομά του είναι γνωστό σχεδόν σε όλους καθώς εγκαίρως είχε προβλέψει και εκτιμήσει τους κινδύνους από τα ομόλογα με εγγύηση τα περιβόητα στεγαστικά δάνεια που προκάλεσαν την κρίση του 2008. Τότε είχε συμβουλέψει τους πελάτες του να κάνουν γρήγορα τις κινήσεις που πρέπει και ένας από τους ευνοημένους ήταν ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson, ο οποίος ακούγοντας τον κέρδισε εκατομμύρια δολάρια.

Λίγο αργότερα ο στενότερος συνεργάτης του John Paulson, ο Paolo Pellegrini αποφάσισε να λειτουργήσει το δικό του hedge fund και ξεκίνησε τη στελέχωση του γραφείου του με τον Αλέξη Πατέλη. Η πορεία προς την κορυφή ήταν συνεχής.

Όπως έχει πει «τον πρωθυπουργό τον θαυμάζω και πιστεύω ακράδαντα ότι θα μείνει στην Ιστορία. Είναι ένα τεράστιο σχολείο να εργάζεται κανείς δίπλα του. Είναι άνθρωπος πανέξυπνος, που μπορεί πολύ γρήγορα να καταλάβει αν αυτά που λέει κάποιος έχουν λογική ή αν υπεκφεύγει».

Και όταν έχεις δουλέψει για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και τους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς πως είναι να δουλεύεις στο γραφείο ενός πρωθυπουργού; «Η καθημερινότητα στο Μαξίμου δεν είναι, παραδόξως, και πολύ διαφορετική από πολλές άλλες δουλειές. Θα έλεγα ότι αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής –και έχω εργαστεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα– είναι ότι δεν υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Από εκεί και πέρα, ο κάθε συνεργάτης έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει και φυσικά συνεργάζομαι με πάρα πολλούς ανθρώπους εκτός Μαξίμου. Μου αρέσει η δουλειά μου, έχει συνεχώς προκλήσεις».

Το coming out και ο γάμος στο Λονδίνο

Όταν ήταν ακόμα στην Αγγλία έκανε το λεγόμενο coming out όπου αποδέχτηκε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος κάτι που όπως λέει τον βοήθησε πολύ και στην επαγγελματική του καριέρα. Με τον Μιχάλη τον σύντροφο της ζωής του γνωρίστηκαν στο Λονδίνο το 2004. Θα δηλώσει σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έξι μήνες μετά, μετακομίσαμε στο ίδιο σπίτι και έκτοτε είμαστε μαζί. Παντρευτήκαμε το 2009 στο Λονδίνο. Ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Είχαν έρθει γονείς και οικογένεια από την Ελλάδα. Οι γονείς μου ήταν πάντα στο πλευρό μου. Ήρθαμε στην Ελλάδα μετά τον γάμο και το 2017 κάναμε και σύμφωνο συμβίωσης. Ο Μιχάλης έχει μάθει ελληνικά και του αρέσει η ζωή εδώ. Είναι η πατρίδα του. Στα χαρτιά δεν ταιριάζουμε, διότι είναι πιανίστας κλασικής μουσικής και εγώ οικονομολόγος. Όμως κάνουμε εξαιρετική παρέα και μας αρέσει να είμαστε μαζί. Πολλές φορές προτιμάω να είμαι μαζί του αντί με φίλους και με παρεξηγούν».

Με το σύζυγό του Μιχάλη.

Τον Ιούνιο του 2000 δίνει μια συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής που κάνει πάταγο. Δηλώνει ανοιχτά και στο ελληνικό κοινό ότι είναι gay και μάλιστα ζει με τον σύντροφό του.

«Ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγο μου, όπως και εγώ τη δική του» ήταν η περίφημη φράση που τότε έκανε αίσθηση. Δυο χρόνια μετά η ελληνική κοινωνία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αποδοχή και την συμπεριληπτικότητα όλων ανεξαρτήτως φύλου. Έχουν βοηθήσει σε αυτό τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για όλα αυτά έχει συμβάλει ο Αλέξης Πατέλης.

Μια τέτοια φράση πια δεν κάνει αίσθηση, καθώς το ταμπού της ενασχόλησης gay ανθρώπων με την πολιτική έχει σπάσει.

Ιεράρχηση, το μυστικό της επιτυχίας

Ο Αλέξης Πατέλης με κάθε ευκαιρία λέει πως ξέρει ποιος είναι και πως είναι πολύ ευτυχισμένος στη ζωή του.

«Το με ποιον ή με ποια είσαι είναι ένα ζήτημα κοινωνικό, με την έννοια ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, και όχι απλώς ένα ζήτημα προσωπικό. Στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι, να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, πρώτα από όλα εσύ ο ίδιος. Ήμουν τυχερός να μην αντιμετωπίσω σοβαρά προβλήματα ως γκέι. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχα την τύχη να ζήσω στο εξωτερικό, όπου είχα την ευκαιρία να κατασταλάξω και να καταλάβω τον εαυτό μου, όπως επίσης και η οικογένεια μου, που με αγκάλιασε αμέσως. Ο κόσμος με τον οποίο συνεργάζομαι στην κυβέρνηση ξέρει πως είμαι γκέι και δεν τους νοιάζει.”

Επαγγελματικά πιστεύει ότι πρέπει να ξέρουμε πάντα ότι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και όχι από την προσπάθεια. «Στο μυαλό σου πρέπει να έχεις προτεραιότητες και να ιεραρχήσεις τους 3-4 στόχους που θέλεις να πετύχεις. Όσο πιο ανοιχτός είναι κανείς με τον εαυτό του τόσο πιο εύκολα τον αποδέχεται ο άλλος και αναγνωρίζει τη δουλειά του».

Πλούσιο βιογραφικό

Αυτή η κορυφή είχε αφετηρία την Αθήνα. Εδώ γεννήθηκε το 1971, πήγε σχολείο στου Μωραΐτη, στην Αθήνα πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Όταν τελείωσε το λύκειο έφυγε για σπουδές στην Αγγλία και πήρε το 1991 Bachelor of Arts στα Οικονομικά και τα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Sussex. Από την Αγγλία φεύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το 1993 παίρνει Master of Arts στα Οικονομικά από το παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο του Princeton υπό την εποπτεία του καθηγητή και διοικητή τότε της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED του περιβόητου Ben Bernanke. Η διατριβή του είχε τίτλο «Επιστροφές περιουσιακών στοιχείων και νομισματική πολιτική.

«Στο μυαλό σου πρέπει να έχεις προτεραιότητες και να ιεραρχήσεις τους 3-4 στόχους που θέλεις να πετύχεις».© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Το 1997 ανακηρύχθηκε Doctor of Philosophy στα Οικονομικά.

Ολοκληρώνοντας την ακαδημαϊκή του πορεία από το 1997 έως το 2000 εργάστηκε στο μεγαλύτερο dealing room του πλανήτη, ως trader της Goldman Sachs, στη Νέα Υόρκη. Η λαμπρή πορεία συνεχίστηκε δίπλα στον Bill Dudley, τον κορυφαίο οικονομολόγο των ΗΠΑ. Tο 2001 για έναν περίπου χρόνο μετακόμισε στο Λονδίνο για να δουλέψει ως οικονομολόγος στη Citigroup Asset Management και το 2002 εντάχθηκε στη Merrill Lynch στο Λονδίνο. Γρήγορα ανέλαβε το επενδυτικό fund Global FX & debt Strategy το 2006 της Merrill Lynch. Σύντομα ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος μελετών για την παγκόσμια οικονομία στη Merrill Lynch έχοντας την ευθύνη για τη διαμόρφωση προβλέψεων και επενδυτικών στρατηγικών σε οικονομίες εκτός της Βόρειας Αμερικής, μελετώντας τις προοπτικές των κεντρικών τραπεζών τους. Επιπλέον, στον όμιλο Merrill Lynch ήταν υπεύθυνος για τις ομάδες που διαμορφώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές για τα ομόλογα συναλλάγματος, τοπικού νομίσματος και εξωτερικού χρέους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.