Γαλλία: Δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν

©EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM, η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, αριθμός που δεν είναι αρκετός για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό FR2, η παράταξη Ensemble, που είναι προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν, λαμβάνει 224 έδρες στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Η παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της Μαρίν Λεπέν 89, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες. Κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, με βάση αυτά τα αποτελέσματα. Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα.

Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν, εξαιτίας της Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, καλώντας τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη δημοκρατία ζωντανή». «Όπως τα εκατομμύρια Γάλλων ανδρών και γυναικών που αναμένονται στα εκλογικά τμήματα σήμερα, ψήφισα.

Ευχαριστώ όλους όσους επέτρεψαν να διεξαχθεί η ψηφοφορία: κρατάτε τη δημοκρατία μας ζωντανή» ανήρτησε ο ίδιος στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του του πρώτου γύρου, η παράταξη Μαζί» του Μακρόν συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων, ενώ η συμμαχία «Nupes» του συγκέντρωσε ποσοστό 25,66%.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.