Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία

©EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδος προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα.

Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας συνέχισε την επιθετική ρητορική, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία.

«Η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, δεν μπορεί να δώσει νόμιμη απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η άρνηση των δικαιωμάτων της Βόρειας Κύπρου είναι άρνηση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Λύση δύο κρατών

Ως προς το Κυπριακό, πρότεινε λύση δύο κρατών. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων, είπε πως «θα αξιολογήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει τα θέματα που έφερε από παλιά ατζέντα, και προσπάθησε να θολώσει τις διαπραγματεύσεις, ως βήματα ή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». «Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, αλλά πάντα μιλάμε, διαβουλευόμαστε και αποφασίζουμε μαζί», ανέφερε.

«Και η Δημοκρατία της Τουρκίας και το τουρκικό έθνος δεν άφησαν ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, θα τα ξεπεράσουμε, θα τα ξεπεράσουμε όλα. Το σημαντικό είναι να χαλάσουν τα σχέδια που έχουν στηθεί στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα μαζί σας, έτσι απέρριψαν όλα τα σχέδια, το σχέδιο Ανάν, όλα τα μοντέλα, όλες οι μελέτες που προέκυψαν σχετικά με την ομοσπονδία.

«Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά και ήμουν εκεί. Είπαμε ήδη πριν φύγουμε, διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία για τελευταία φορά. Μετά από αυτό, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα. Η λύση των δύο κρατών λοιπόν. Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα μπορούν να συνεργαστούν με κάθε τρόπο μεταξύ τους», σημείωσε.

«Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής και θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θα αναγνωρίσει την πολιτική τους κυριαρχία και θα συνεργαστούμε», υποστήριξε.

Ερντογάν προς Ελλάδα: Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια

Υπενθυμίζεται πως, χθες, επίθεση προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος προέβη σε νέες δηλώσεις, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Από την πόλη Βαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Όπως είπε, συμφώνησαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά απείλησε την Ελλάδα ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια». Συμπλήρωσε πως η Τουρκία έστειλε μήνυμα με την άσκηση EFES. «Πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο τον Μπαχτσελί στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου, ξέρετε πού, και φαίνεται πώς το κατάλαβαν», είπε.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει πως δεν θα κάνει δηλώσεις κατά της Τουρκίας και «πέρασαν δυο με τρεις εβδομάδες. Πηγαίνει στις ΗΠΑ και μιλά στο Κογκρέσο εναντίον μας κατά των F-16. Δεν το “τρώμε” Μητσοτάκη».

«Η μαγιά αυτού του λαού (της Τουρκίας) δεν χάφτει τέτοιες πλάκες. Όταν πήγαν να κάνουν πλάκα οι πρόγονοί σου πριν από 100 χρόνια… Θα είναι βαρύ το τίμημα» πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφερόμενος στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα τόνισε πως «ανοίγετε βάσεις και λέτε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας… Όλο ψέματα λέτε». «Δεν είναι άξια εμπιστοσύνης, έχουν καθυστερήσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1963, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια, το έθνος μας έχει ακεραιότητα», είπε για τη Δύση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.