Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη 

©NASA Webb Telescope – Twitter

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη.

 Tο κόστος του φτάνει τα 10 δισ. δολάρια, ωστόσο η κατάστασή του μετά το χτύπημα παραμένει καλή. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2021 και είναι το ισχυρότερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα.

Βρίσκεται στα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και αναμένεται σύντομα να είναι πλήρως λειτουργικό. Μέχρι στιγμής βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

 Μετά την εκτόξευση του, είχε δεχτεί συνολικά τέσσερα μικρότερα χτυπήματα. Ο μικρομετεωρίτης ήταν μεγαλύτερος από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές στη γη. Η NASA τόνισε ότι «μετά τις αρχικές αξιολογήσεις, η ομάδα βρήκε πως το τηλεσκόπιο λειτουργεί ακόμη σε επίπεδο που υπερβαίνει όλες τις απαιτήσεις της αποστολής, παρά μια οριακά ανιχνεύσιμη επίπτωση στα δεδομένα. Η ενδελεχής ανάλυση και οι μετρήσεις συνεχίζονται».

  «Πάντα ξέραμε ότι το Webb θα πρέπει να αντιμετωπίσει το διαστημικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει την υπεριώδη ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, κοσμικές ακτίνες από εξωτικές πηγές του γαλαξία και περιοδικά πλήγματα από μικρομετεωροειδή μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Σχεδιάσαμε και φτιάξαμε το Webb με δυνατότητες – οπτικές, θερμικές, ηλεκτρικές, μηχανικές – που να διασφαλίζουν ότι θα μπορεί να επιτελέσει τη φιλόδοξη επιστημονική αποστολή του ακόμη και μετά από πολλά χρόνια στο διάστημα», δήλωσε ο Πολ Γκάιτνερ, τεχνικός διευθυντής του Κέντρου Διαστημικού Πτήσεων Goddard της NASA.

        

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.