Ευρωκοινοβούλιο: Τέλος στα αυτοκίνητα με βενζίνη ή ντίζελ από το 2035

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Δεν θα πωλούνται – από το 2035 – νέα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ στην Ευρώπη. Αυτό επικύρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια του «Fit for 55», της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν έως το 2050.

Σε μια ιστορική απόφαση για την ΕΕ, το ΕΚ ψήφισε σήμερα, Τετάρτη, στη σύνοδο της ολομέλειας, υπέρ της απαγόρευσης αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους για οκτώ από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο του 2021 και στόχο έχουν τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55 % έως το 2030.

Ο εισηγητής Γιαν Χουιτέμα (Renew, Ολλανδία) τόνισε: «Η φιλόδοξη αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Με αυτά τα πρότυπα, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο για την αυτοκινητοβιομηχανία και ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Επίσης, η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα είναι φθηνότερη για τους καταναλωτές. Είμαι ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030 και τον στόχο του 100% για το 2035, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.