Covid-Free Τουρισμός: Δεν θα μείνει άδεια ούτε… Καλύβα στα νησιά μας

© Shutterstock

Να «μυρίσει» καλοκαίρι του 2019 προσδοκούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς και το οικονομικό επιτελείο. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις ανεβάζουν ψηλά τον πήχη κι η φετινή σεζόν θυμίζει εκείνη προ της πανδημίας, με τις κρατήσεις να ανεβάζουν στροφές σε όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά το πρώτο crash test θα φανεί στο προσεχές τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενώ καθοριστικά της τάσης για το σύνολο του 2022 αποτελούν τα έσοδα του Μαΐου. Τα πρώτα στοιχεία προμηνύουν ότι οι πληρότητες μπορεί να υπερβούν σε κάποιες περιοχές το 90%, ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρείται στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπως Υδρα και Σπέτσες, των Κυκλάδων, δηλαδή σε Τήνο, Μύκονο αλλά και Πάρο και Νάξο. Θετική είναι η εικόνα και για τα νησιά του Ιονίου, ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και στο κέντρο της Αθήνας.

Το 2021 οι εισπράξεις έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα απ’ το ρεκόρ του 2019, που τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,179 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2019 η ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τους 34 εκατ. ταξιδιώτες και η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη ήταν περίπου τα 500 ευρώ. Αντιστοίχως, το 2021 οι ταξιδιώτες ήταν 15,2 εκατ. ευρώ, με μέση δαπάνη τα περίπου 690 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία απ’ τις κρατήσεις και τις αφίξεις, η σεζόν έχει ξεκινήσει απ’ τον Μάρτιο. Καταγράφονται 500.000 ταξιδιώτες που φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος» με απευθείας πτήσεις απ’ την Αμερική. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο εισόδημα τόσο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των Γερμανών, πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ρουμάνων ταξιδιωτών, όσον αφορά στον οδικό τουρισμό, ενώ ένας στους δύο Σέρβους που πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό φέτος επιλέγει την Ελλάδα για τις διακοπές του. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από τις υπόλοιπες αγορές, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, από προορισμούς όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ τα πρώτα στοιχεία απ’ τις κύριες αγορές μιλούν για αύξηση ακόμη και 30 με 40% σε κάποιους προορισμούς.

Ενα «θερμό»  καλοκαίρι, ως προς τις αφίξεις, προανήγγειλε επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιόελ Ραζβόζοβ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν απ’ τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τη χώρα του. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 340.000 Ισραηλινοί, οι οποίοι υπολογίζεται ότι δαπάνησαν σχεδόν 205 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, μόνο τον μήνα Απρίλιο που προηγήθηκε, υπολογίζεται ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα ήδη περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία απ’ την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι τα τουριστικά έσοδα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 αντιστοιχούν ακόμα στο 63% αυτών του 2019. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, η μέση πληρότητα ήταν 44,9%, η μέση τιμή δωματίου 85,08 και το RevPAR (έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) στα 38,2. Η μέση πληρότητα αυξήθηκε σταδιακά από 26,9% έως και 50% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 65%. Ωστόσο, παρέμεινε 19% χαμηλότερη απ’ την αντίστοιχη του 2019 (που ήταν στο 80%). Η μείωση του RevPar το πρώτο τετράμηνο του 2022 (κατά 36,3% έναντι του 2019) οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός, δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα πληρότητας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Συνολικά, τα επίπεδα πληρότητας του Απριλίου ήταν 33,6% και οι τιμές των δωματίων κατά 4,1% χαμηλότερες το 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τουρισμός – Εισπράξεις

  • 16 δισ. ευρώ το 2018
  • 18,179 δισ. ευρώ το 2019 (η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη ήταν στα 500 ευρώ ευρώ)
  • 10,5 δισ. ευρώ το 2021 (η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη ήταν στα 690 ευρώ ευρώ)
  • 2022 Κοντά στο ρεκόρ του 2019
  • Ξεκινά ο κοινωνικός τουρισμός

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδας

Ξεκινά ο κοινωνικός τουρισμός

Η πλατφόρμα των αιτήσεων στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού – το οποίο φέτος θα είναι ενισχυμένο κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ- αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου, ενώ θα προβλέπει επιπλέον κίνητρα για διακοπές σε ευπαθείς περιοχές. Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι έξι βράδια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον ιδιοκτήτη. Οι διακοπές με το πρόγραμμα, μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2022 έως τις 31 Ιουλίου 2023. Στα νησιά των Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον νομό Εβρου, η διάρκεια των διανυκτερεύσεων είναι δέκα βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω του gov.gr και θα αφορούν σε δικαιούχους, παρόχους τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022-23 του ΟΑΕΔ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.