Grasse: Το μεσαιωνικό χωριό των αρωμάτων

© Shutterstock

Ταξιδέψαμε στο Grasse, εκεί όπου νομίζεις ότι είσαι μέρος ενός παραμυθιού με πολλά χρώματα και αρώματα!

Τζένη Αθανασοπούλου/ ActionPress

Tα ταξίδια όπως και τα αρώματα δημιουργούν μνήμες και οι μνήμες αναμνήσεις. Αν συνδυάσεις και τα δύο μαζί, τότε ζεις μια εμπειρία μοναδική! To Grasse είναι ένα μεσαιωνικό χωριό, κρυμμένο μέσα στις μιμόζες τα τριαντάφυλλα, τα γιασεμιά και τις λεβάντες.

Η διαδρομή με το αυτοκίνητο- περίπου μία ώρα από το αεροδρόμιο της Νίκαιας μέχρι το ιστορικό κέντρο του χωριού- είναι μοναδική. Νομίζεις ότι είσαι μέρος ενός παραμυθιού με πολλά χρώματα και αρώματα.

Senanque Monastery – France

Οδηγείς μέσα από στενούς δρόμους, αφήνεις ανοιχτό το παράθυρο και γεύεσαι  όλες τις μυρωδιές. 

Η εξοχή της Provence σε ζαλίζει με τις υπέροχες μυρωδιές της. Παντού η συνύπαρξη δενδρολίβανου και  λεβάντας, σκορπά ένα άρωμα εξοχής που σε ηρεμεί.

Άλλωστε οι αγροί γύρω από το χωριό είναι προστατευμένη περιοχή από την UNESCO αυστηρά για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων και  γλύτωσαν από την οικοδόμηση.

Η πηγή του αρώματος

Στο Grasse γεννήθηκε το 1732  ο γάλλος ζωγράφος Jean-Honoré Fragonard , ο οποίος  απεικόνισε μοναδικά εκφράσεις ανθρώπων, που ήταν πάντα ντυμένοι με πολύ ιδιαίτερα υφάσματα. Στο Grasse περπάτησε μέσα από δρόμους με λεβάντες  και μιμόζες ο μυθικός ήρωας του PatrickZyuskind, o Jean-Βaptiste Grenouille για να δημιουργήσει το άρωμα του έρωτα  και να κρατήσει για πάντα στην μνήμη του την μυρωδιά της αγαπημένης του.

Tο 1920 ο αρωματοποιός Ernest Bo  δημιούργησε το θρυλικό CHANNEL  No 5 με νότες κορυφής τα λευκά γιασεμιά από το Grasse.

Φτάνοντας στο ιστορικό χωριό παντού διαβάζεις ταμπέλες για να επισκεφτείς τις 3 μεγάλες αρωματοποιίες που λειτουργούν εκεί.

Η πιο διάσημη η FRAGONARD PARFUMEUR – εμπνεύστηκε το όνομα της φυσικά από τον ομώνυμο  Γάλλο ζωγράφο. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς και τις τρεις, FRAGONARD, GALLIMARD, MOLLINARD καθώς και τα πιο μικρά αρωματοπωλεία και να δοκιμάσεις αρώματα μέχρι να ζαλιστείς.

Αφού έχεις μεθύσει από τις μυρωδιές, φτάνεις στην κεντρική πλατεία με τις τοπικές ταβέρνες και τα άσπρα –κόκκινα τραπεζομάντηλα. Μπορείς να παραγγείλεις μύδια με καραμελωμένο κρεμμύδι και βούτυρο και να τα συνοδέψεις με ένα ωραίο ροζέ κρασί ποικιλίας syrah.

Μόλις ξεκουραστείς  ξεκίνα με τα πόδια να επισκεφτείς το Διεθνές μουσείο αρωμάτων. Εκεί θα μαγευτείς από τα  παλιά αποστακτήρα  που έριχναν τα ροδοπέταλα για να παράξουν  την πρώτη ύλη των αρωμάτων.

Grasse Village in french riviera, France

Αν έχεις προνοήσει και έχεις κλείσει ραντεβού, δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου άρωμα.

Η περιήγηση σου μπορεί να συνεχιστεί  περπατώντας στα στενά μεσαιωνικά σοκάκια που οι αχτίδες του ήλιου δεν φτάνουν παντού το ίδιο. Μπορείς να μπεις στα τουριστικά μαγαζάκια και να αγοράσεις διακοσμητικά. Όποτε πάω, αγαπώ να παίρνω μικρά ατομικά δισκάκια  με εικόνες από το χωριό για να σερβίρω στους καλεσμένους μου! Πιο κάτω προς το δρόμο με τις ροζ ομπρέλες μπορείς να αγοράσεις μαρμελάδα με γεύση λεβάντας και μιμόζας.

Γεύσεις και ευωδιές

Η μέρα περνάει και πρέπει να φύγεις, τι καλύτερο να κλείσει  το ημερήσιο ταξίδι σου στο χρόνο, με ένα δείπνο σε restaurant με αστέρια  MICHELIN .

© Shutterstock

Ναι, μπορείς να φανταστείς ότι είσαι μέρος της ταινίας «The Hundred-Foot Journey» και στη μέση του πουθενά επισκέπτεσαι ένα  κομψό restaurant με την διακριτή ταμπελίτσα στην είσοδο και  τα χρυσά αστέρια.

Στην άκρη του χωριού, βρίσκεις το 5άστερο ξενοδοχείο LA BASTIDE SAINT ANTOINE, και κάθεσαι στο restaurant να γευτείς ένα δείπνο που οι γεύσεις του θα μείνουν στο μυαλό σου για πάρα πολύ καιρό! Δοκίμασε γαρίδες μέσα σε ραβιόλια με κρέμα από σπαράγκια και αρακά. Μην ντραπείς να ζητήσεις να σου τρίψουν μια μικρή ποσότητα Λευκής Τρούφας. Είσαι στην Provence , επιβάλλεται. Αφού έχεις τελειώσει το κυρίως πιάτο σου, σε πλησιάζει ο maître με ένα μικρό τρόλεϊ γεμάτο τυριά από  μικρούς παραγωγούς.  Στο δίσκο ξεχειλίζουν ποικιλίες   από  Brie, Camembert, Chèvre , Fromage des Pyrénées.

Το απόβραδο φεύγεις, αφήνοντας πίσω ένα χωριό που, καθώς οι ημέρες θα περνούν, οι μυρωδιές θα έρχονται στην μνήμη και θα επιθυμείς να επιστρέφεις.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.