Η Αγκυρα κάλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας σε εξηγήσεις για «ευκαιρίες που παρέχει η χώρα σε τρομοκράτες»

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Χριστόδουλος Λάζαρης, πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, κλήθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις «για τις ευκαιρίες που παρέχει η χώρα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τη διαδήλωση του PKK έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα», αναφέρει το πρακτορείο Andolu.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά εφίστησε την προσοχή στον Ελληνα Πρέσβη αναφέροντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν με ευκολία δραστηριότησες προπαγάνδας, στρατολόγησης και χρηματοδότησης στη χώρα μας, η οποία «θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Τέλος, έγινε αναφορά στο στρατόπεδο του Λαυρίου, όπου – σύμφωνα με τη γείτονα χώρα – «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Υπενθυμίζεται ότι νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος σημείωσε πως «οι μη ρεαλιστικοί και μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας και το Κυπριακό κρατούν σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», προσθέτοντας πως η ευρω-τουρκική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, μετανάστευσης και ενέργειας δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της στάσης Ελλάδας και Κύπρου.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πορτογαλία.

Στις δηλώσεις του, ο Καϊμάτσι αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ: «Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».

Στα πλαίσια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, αναφέρθηκε και στην Τουρκία, σημειώνοντας πως: «Ελπίζω μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και νοοτροπία. Αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο και το παράνομο».

«Είστε η πιο κοσμοπολίτικη από όλες τις γενιές. Μεγαλώσατε σε μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη που αναζητούσε να γίνεται καλύτερη», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας και στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Λέμε στους φίλους μας στην Ουκρανία, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με την Ευρώπη και την Ελλάδα», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.