Κομισιόν: Ανησυχία για την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων

© Franco Peppe/ Marine Traffic.com

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Ο Στάνο σημείωσε ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές σχετικά με το γεγονός. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο ίδιος. «Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση πως «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Πλακιωτάκης: Με πειρατεία ισοδυναμεί η επίθεση κατά των δύο πλοίων

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία». ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, ο κύριος Πλακιωτάκης τόνισε πως έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», κατέληξε ο ίδιος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.